Маринована риба

Post Reply
готвачът
Posts: 9
Joined: Sun Jan 24, 2016 12:52 pm

Маринована риба

Post by готвачът »

Рецептата, която искам да ви споделя не е гръцка, но определено се е доказала като една от най-сполучливите за мариноване на риба, и това не е само мое мнение.
През годините съм правила доста експерименти с нея относно вида на рибата, която мариновам и подправките, което е въпрос разбира се и на личен вкус, но сега ще постна тази, която се харесва най-много не само на мен, но и на всички приятели с които сме я хапвали в компанията на не едно и две узота :D .
Най-добре се получава с по-мазните видове риба, като скумрия и сардела, но става добре и със сафрид и гавро(хамсия).
Почиства се рибата от вътрешностите и главата, на по-едрите като скумрията се отстранява и опашката.
Едрата риба се нарязва на парчета с ширина около 3-4см. Дребната се оставя цяла.
Искам да направя една забележка, която се отнася за паламуда(в Гърция му казват паламида). Паламуда също е много вкусен маринован, но поради спецификата на месото му, а именно мускулесто и сбито, особено в частта на опашката е добре парчетата да са по-тънки или да се направят нарези през месото до гръбначната кост. В противен случай солта няма да може да проникне достатъчно на вътре в месото и рибата ще се развали.
Дъното на подходящ съд се покрива с пласт едра морска сол след което започваме да редим риба, сол, риба, сол, като се стараем рибата да е добре покрита. Завършва се с плътен слой от солта. Слага се в хладилник или на хладно за 24 часа.
След като изминат 24 часа рибата се изплаква под течаща вода от солта и се залива с вода и винен оцет в съотношение 1:1. Така престоява 12 часа.
Следва най-пипкавата част, която ако ви до мързи може да пропуснете, но аз никога, защото според мен и това е от значение за крайния резултат, а именно почистването на рибата от костите и кожата. Дори и на дребната, която правя на филета. Преди две години геройски изчистих и филетирах 15кг сардела :lol:.
Следващата стъпка е да се "препече" олио, слънчогледово не зехтин! Загрява се до като заври и се оставя да се охлади напълно. В буркани се реди плътно рибата, като между нея се поставят подправките:
дафинов лист
лук нарязан на тънки шайби
черен пипер на зърна
бахар на зърна
лимон нарязан на тънко.
Накрая се залива с олиото, което трябва да покрие добре рибата. Внимавайте между рибата да не остава въздух.
Престоява 3-4 дена в хладилника за да се обединят вкусовете след което е готова да прави компания на изстуденото узо.
Трайността и е около месец, месец и половина, ама при нас никога не се е задържала толкова дълго.
Други подправки, които можете да използвате са риган или копър.
emo vasilev
Posts: 20
Joined: Thu Feb 11, 2016 3:09 pm
Location: Перник

Re: Маринована риба

Post by emo vasilev »

Преди години по тази рецепта приготвих уклей ,но нещо не ми хареса - стоеше някак си суров и жилав .Дано тази година да имам късмет да изпълня рецептата с морска риба .Иначе рецептата си я бива ,само да се подберат правилните компоненти !
ivo_paunov
Site Admin
Posts: 10
Joined: Thu Jan 21, 2016 8:22 pm

Re: Маринована риба

Post by ivo_paunov »

Вкусноооо!
готвачът
Posts: 9
Joined: Sun Jan 24, 2016 12:52 pm

Re: Маринована риба

Post by готвачът »

От мен късмет и наслука, а когато стигнеш до мариноването пиши да обясня по-подробно за чистенето на костите, защото както повечето неща и тук си има тънкости.
Относно уклея пърженичък с брашанце и после оцет с чесън. Един приятел го правеше така, ставаше мозък! Сега като го спомена ми се дояде. Абе, този Керамотишки залив дали не въди и уклей, а :lol: :lol: ?
nikolaypetrov86
Posts: 2
Joined: Sun Mar 26, 2023 5:36 pm

Re: Маринована риба

Post by nikolaypetrov86 »

Браво и благодаря! Ще се пробва!
Post Reply