Риба в сол

Post Reply
Симеон Новаков
Posts: 32
Joined: Wed Jan 27, 2016 12:33 am

Риба в сол

Post by Симеон Новаков »

Съвършено проста рецепта.
Рибата се почиства добре, добавят се зелени подправки и лимон на вкус, намазва се външно със зехтин и се покрива цялата със едра морска сол. Печене не повече от час в добре загрята фурна.
Най-добър резултат с риби над 1 кг.
Пекал съм в сол ципура, лаврак и лефер и съм много доволен от резултата.
Лично за мен едрия лефер става много по-добре така отколкото на скара.
Attachments
DSC02871.JPG
DSC02871.JPG (3.02 MiB) Viewed 8911 times
DSC02872.JPG
DSC02872.JPG (2.92 MiB) Viewed 8911 times
DSC02873.JPG
DSC02873.JPG (2.67 MiB) Viewed 8911 times
DSC02875.JPG
DSC02875.JPG (2.92 MiB) Viewed 8911 times
готвачът
Posts: 9
Joined: Sun Jan 24, 2016 12:52 pm

Re: Риба в сол

Post by готвачът »

Браво колега, така още не съм я правила,но като гледам снимките мисля, че е пропуск, ама при първия удобен случай, разбирай успешен риболов, ще я приготвя по този начин.
Искам да споделя една риба в сол, която правят гърците и спокойно можем да я кръстим Мързелива риба по гръцки. Първо защото рецепта практически няма и второ защото само един грък може да измисли нещо толкова мързеливо и същевременно толкова вкусно :lol:
Може да звучи като виц ама не е, правили са ми я гръцки рибари.
Та така, продуктите за Мързелива риба по гръцки са:
Двама, трима и повече рибари.
Малко повече късмет при улова.
Двама, трима, че и повече гладни, очевидно не рибари, след като не са на риболов, които поддържат скара на въглища добре нагрята.
Едра морска сол.
Начин на приготовление:
Връщат се рибарите от успешен риболов с хубави рибки около или над 600-700 грама, защото с по малки не става.
Чакащите гладни :lol: овалват много добре още полу живите рибки в солта, след което се мятат на скарата.
Забележете! НЕ мием, Не чистим нищо, само сол и на скарата.
След като рибата се изпече до златисто и от двете страни, разгъваме хартиена покривка, че нали е мързел, няма да чистим и мием после все пак, и нападаме.
Интересно е, че рибата по този начин става много сочна и вкусна, а самите вътрешности се капсуловат и когато се разтвори корема на рибата излизат като едно цяло.
Забележката е, че така може да се приготвя риба, която е уловена до 3-4 часа преди печенето. Трябва и постоянно наблюдение над скарата, защото рибата започва да се извива и подскача докато се пече. Май, не звучи много хуманно, но пък е много вкусно.
Biser
Posts: 6
Joined: Tue Feb 09, 2016 1:45 pm

Re: Риба в сол

Post by Biser »

:) :) :) Супер е! Така се пече и хапва рибка и в българско от веки веков.... правят го най-вече рибарите веднага след като извадят мрежите...и по Дунава и по Черноморието.... който не го е правил и опитвал хич да не се бави.... да ви е сладко! ;) :D
Симеон Новаков
Posts: 32
Joined: Wed Jan 27, 2016 12:33 am

Re: Риба в сол

Post by Симеон Новаков »

По тази рецепта - без чистене директно на скарата съм ял карагьоз в Силистра. В началото бях доста учуден как така ги мятат директно на скарата без чистене но наистина става много вкусно. Вътрещностите се капсулират и след печенето лесно се отстраняват.
User avatar
pirat
Site Admin
Posts: 313
Joined: Fri Jan 22, 2016 12:18 pm

Re: Риба в сол

Post by pirat »

Сега само остана да хванем рибата :D
Post Reply