Калмари
-
- Posts: 9
- Joined: Sun Jan 24, 2016 12:52 pm
Калмари
В сезона на мекотелите искам да ви издам тънкостите на пържените калмари, които толкова много обичаме да си поръчваме по гръцките заведения.
Доза любопитство и двойна доза нахалство и резултатът е налице. Ето и тайната им:
Трябват ви разбира се
*КАЛМАРИ
*царевично брашно
*пшенично брашно
*достатъчно количество мазнина за пържене(За да не стават прекалено мазни, за предпочитане е царевично олио, но и със слънчогледово става разбира се. В случая забравете за зехтина.)
Добре е калмарите да са пресни, но не си мислете, че лятото ви сервират пресни. Не. Просто сезонът им е зимата, а лятото местните ни минават със замразени, но това ще е разговор в друга тема.
Нарязваме калмарите на шайби със ширина около 2 см. Пипалата оставяме цели. Не подсушаваме, защото влагата ще позволи на брашното да полепне добре.
Смесваме двата вида брашно и хубаво овалваме шайбите и пипалата.
Загряваме мазнината до 170 -180 градуса - внимание! Това е тънкият момент - нито прекалено горещо, нито много ниско. По принцип с фритюрник е най-лесно, но и в малка тенджера става на средна сила на котлона.
Много е важно да не препържвате калмарите. Колкото повече пържите, толкова по-гумени и безвкусни ще стават. Пържете докато панировката стане златиста, не повече от 4-5минути, като слагате по малко за да не се получи задушаване, вместо пържене. Искам да ви предупредя, да се пазите когато пържите пипалата, защото заради вендузите пукат и пръскат олио, но пък те са
най-вкусната част.
Солим накрая.
Това е. Много лесно и просто, а преди време си мислех, че едва ли не е висша кулинария.
-
- Posts: 32
- Joined: Wed Jan 27, 2016 12:33 am
Re: Калмари
И вкъщи стават ама друго си е на Ψαροταβέρνα след дългия целодневен риболов
- Attachments
-
- 20150322_114241.jpg (1.95 MiB) Viewed 16582 times
-
- DSC03317.JPG (2.89 MiB) Viewed 16582 times
-
- DSC02865.JPG (2.93 MiB) Viewed 16582 times
-
- Site Admin
- Posts: 10
- Joined: Thu Jan 21, 2016 8:22 pm
Re: Калмари
Мале, мале в това Керамоти какви гозби, какви чудеса. Не ми се мисли какъв ще е релаксът в някоя къща под наем или пък на лодка.
-
- Posts: 9
- Joined: Sun Jan 24, 2016 12:52 pm
Re: Калмари
Така, така, обаче я занеси улова в къщи и милото като каже "Ами сега к'во правим с т'ва?" . Писнало ми е да обяснявам по телефона на притеснени съпругиСимеон Новаков wrote:И вкъщи стават ама друго си е на Ψαροταβέρνα след дългия целодневен риболов
Затова - Мило, форума, рецептата и няма проблем с "т'ва".
Пък, на псаротаверна пак ще си ходим .
-
- Posts: 32
- Joined: Wed Jan 27, 2016 12:33 am
Re: Калмари
Прав си колега.
Аз също доста пъти експериментирах вкъщи на котлона докато открия правилната рецепта за пържене на тези гадини.
Друга ми беше идеята с псаротаверната.
Някак си по ми е сладко там в таверната на кея вечер по залез на фона на морето, лодките и приятната умора след роболова.
И в къщи стават прекрасни калмарите ама м-у четири стени някак си........
Аз също доста пъти експериментирах вкъщи на котлона докато открия правилната рецепта за пържене на тези гадини.
Друга ми беше идеята с псаротаверната.
Някак си по ми е сладко там в таверната на кея вечер по залез на фона на морето, лодките и приятната умора след роболова.
И в къщи стават прекрасни калмарите ама м-у четири стени някак си........
-
- Posts: 14
- Joined: Tue Jan 24, 2023 10:22 am