Съвършено проста рецепта.
Рибата се почиства добре, добавят се зелени подправки и лимон на вкус, намазва се външно със зехтин и се покрива цялата със едра морска сол. Печене не повече от час в добре загрята фурна.
Най-добър резултат с риби над 1 кг.
Пекал съм в сол ципура, лаврак и лефер и съм много доволен от резултата.
Лично за мен едрия лефер става много по-добре така отколкото на скара.
Риба в сол
-
- Posts: 32
- Joined: Wed Jan 27, 2016 12:33 am
Риба в сол
- Attachments
-
- DSC02871.JPG (3.02 MiB) Viewed 21346 times
-
- DSC02872.JPG (2.92 MiB) Viewed 21346 times
-
- DSC02873.JPG (2.67 MiB) Viewed 21346 times
-
- DSC02875.JPG (2.92 MiB) Viewed 21346 times
-
- Posts: 9
- Joined: Sun Jan 24, 2016 12:52 pm
Re: Риба в сол
Браво колега, така още не съм я правила,но като гледам снимките мисля, че е пропуск, ама при първия удобен случай, разбирай успешен риболов, ще я приготвя по този начин.
Искам да споделя една риба в сол, която правят гърците и спокойно можем да я кръстим Мързелива риба по гръцки. Първо защото рецепта практически няма и второ защото само един грък може да измисли нещо толкова мързеливо и същевременно толкова вкусно
Може да звучи като виц ама не е, правили са ми я гръцки рибари.
Та така, продуктите за Мързелива риба по гръцки са:
Двама, трима и повече рибари.
Малко повече късмет при улова.
Двама, трима, че и повече гладни, очевидно не рибари, след като не са на риболов, които поддържат скара на въглища добре нагрята.
Едра морска сол.
Начин на приготовление:
Връщат се рибарите от успешен риболов с хубави рибки около или над 600-700 грама, защото с по малки не става.
Чакащите гладни овалват много добре още полу живите рибки в солта, след което се мятат на скарата.
Забележете! НЕ мием, Не чистим нищо, само сол и на скарата.
След като рибата се изпече до златисто и от двете страни, разгъваме хартиена покривка, че нали е мързел, няма да чистим и мием после все пак, и нападаме.
Интересно е, че рибата по този начин става много сочна и вкусна, а самите вътрешности се капсуловат и когато се разтвори корема на рибата излизат като едно цяло.
Забележката е, че така може да се приготвя риба, която е уловена до 3-4 часа преди печенето. Трябва и постоянно наблюдение над скарата, защото рибата започва да се извива и подскача докато се пече. Май, не звучи много хуманно, но пък е много вкусно.
Искам да споделя една риба в сол, която правят гърците и спокойно можем да я кръстим Мързелива риба по гръцки. Първо защото рецепта практически няма и второ защото само един грък може да измисли нещо толкова мързеливо и същевременно толкова вкусно
Може да звучи като виц ама не е, правили са ми я гръцки рибари.
Та така, продуктите за Мързелива риба по гръцки са:
Двама, трима и повече рибари.
Малко повече късмет при улова.
Двама, трима, че и повече гладни, очевидно не рибари, след като не са на риболов, които поддържат скара на въглища добре нагрята.
Едра морска сол.
Начин на приготовление:
Връщат се рибарите от успешен риболов с хубави рибки около или над 600-700 грама, защото с по малки не става.
Чакащите гладни овалват много добре още полу живите рибки в солта, след което се мятат на скарата.
Забележете! НЕ мием, Не чистим нищо, само сол и на скарата.
След като рибата се изпече до златисто и от двете страни, разгъваме хартиена покривка, че нали е мързел, няма да чистим и мием после все пак, и нападаме.
Интересно е, че рибата по този начин става много сочна и вкусна, а самите вътрешности се капсуловат и когато се разтвори корема на рибата излизат като едно цяло.
Забележката е, че така може да се приготвя риба, която е уловена до 3-4 часа преди печенето. Трябва и постоянно наблюдение над скарата, защото рибата започва да се извива и подскача докато се пече. Май, не звучи много хуманно, но пък е много вкусно.
-
- Posts: 6
- Joined: Tue Feb 09, 2016 1:45 pm
Re: Риба в сол
Супер е! Така се пече и хапва рибка и в българско от веки веков.... правят го най-вече рибарите веднага след като извадят мрежите...и по Дунава и по Черноморието.... който не го е правил и опитвал хич да не се бави.... да ви е сладко!
-
- Posts: 32
- Joined: Wed Jan 27, 2016 12:33 am
Re: Риба в сол
По тази рецепта - без чистене директно на скарата съм ял карагьоз в Силистра. В началото бях доста учуден как така ги мятат директно на скарата без чистене но наистина става много вкусно. Вътрещностите се капсулират и след печенето лесно се отстраняват.
- pirat
- Site Admin
- Posts: 313
- Joined: Fri Jan 22, 2016 12:18 pm
Re: Риба в сол
Сега само остана да хванем рибата
-
- Posts: 14
- Joined: Tue Jan 24, 2023 10:22 am